YDA Center A-Blok Kat-10 No:415, Çankaya / ANKARA

KÜRTAJ

Kürtaj rahim içinin uygun aletlerle temizlenmesi işlemidir. Sıklıkla istenmeyen bir gebeliği sonlandırmak ya da sağlıksız bir gebeliğin rahimden tahliyesini sağlamak amacıyla hekim tarafından yapılır. Kürtaj işlemi aynı zamanda gebelik dışında rahim içinden tıbbı nedenlerle parça alınması gerektiğinde de kullanılır.

Kürtaj yapılan durumları kısaca incelemek istersek;

İstenmeyen gebelik durumunda kürtaj: 

Ülkemizde ve dünyada istenmeyen gebelik nedeniyle kürtaj oldukça sıktır. Hastalarımız çocuk aldırma , bebek aldırma istemiyle sıklıkla bizlere ulaşım sağlamaktadır.Ancak ülkemizde çeşitli yasal kısıtlamalar mevcuttur. Kürtaj aileler için de oldukça zor bir karar olmakla birlikte, istenmeyen gebeliğin sağlık açısından güvenilir bir ortamda, uygun koşullar altında sonlandırılması 10. Gebelik haftasına kadar ailelerin ve kadının yasal hakkıdır.

İstenmeyen gebeliklerde evli çiftler için her iki eşin rızası kanunen şarttır. Kişi eğer resmi olarak evli değilse, evlilik dışı gebeliklerde 18 yaş üzeri olması koşuluyla sadece kendi rızasıyla kürtaj olabilir. 18 yaş altındaki kadınlar için vasi izni gerekir. 16 yaş altındaki bireyler için adli makamlara gebelik bildirimi zorunludur.

Tıbbı nedenli sağlıksız gebeliklerde kürtaj:

Gebeliklerin bir kısmı maalesef sağlıksız olarak gelişir. Gebelik dokusu canlanmayabilir, gelişimi durabilir, bebek anne karnında ölebilir. Anne adayı istemeden bebekte sakatlığa neden olacak ilaç ya da radyasyona maruz kalmış olabilir. Anne gebeliği istese de annenin ciddi kalp hastalığı varlığı  gibi genel sağlık durumu gebelik ve doğum için uygun olmayabilir.

Halk arasında üzüm gebelik olarak bilinen molar gebelik  de sağlıksız gebeliklerdendir.

Nadiren istenmeyen gebelik nedenli kürtaj sonrası içeride parça kalabilir. Hematom yani kan pıhtısı ya da enfeksiyon görülebilir. 

Tüm bu nedenler kadının genel sağlığını ve üreme sağlığının korunması için tıbbi nedenler kürtaj sebepleridir.

 

Gebelik dışı rahim içi patolojiler için yapılan kürtaj:

Rahim içinden örnek alıp patolojik inceleme yapmaktır. Rahim kanseri tanısı koyabilmek için, rahim kalınlaşmasında, anormal kanamalarda, polip gibi durumlarda yapılır.

BİZE ULAŞIN
op. dr. ayşegül baylas şahin
sorularınızı cevaplıyor
image00015

Eğer isterseniz, online randevu talebi oluşturun ve ekibimiz sizinle iletişime geçsin.

    KÜRTAJ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
    • DİLATASYON KÜRTAJ: Rahim ağzının buji denen aletlerle  genişletilerek küret adı verilen aletlerle rahime girilip kazınması işlemidir. Burada kullanılan metal aletler gebelik haftasına göre küçükten büyüğe uygulanır. Çeşitli riskleri vardır, günümüzde nadir durumlar dışında tercih edilmemektedir.
    • PROBE KÜRTAJ: Gebelik dışı nedenlerle rahim içinin kazınması işlemine denir. Genellikle alınan dokular incelenmek için patolojiye gönderilir.
    • VAKUMLA KÜRTAJ: Günümüzde sıklıkla kullanılan rahim içindeki gebelik ya da alınması istenen patolojik dokunun vakum aracılı negatif basınç etkisiyle çekilmesi işlemidir. Uygulaması pratik, hızlı bir yöntemdir. Kanama ve ağrı daha az olur. Keskin aletlerle yapılan kürtaja göre yapışıklık, rahim delinmesi gibi riskler daha azdır.
    • TERAPOTİK KÜRTAJ:  Tedavi amaçlı yapılan kürtaj işlemlerini kapsar. Örneğin kesilmeyen ve uzun süreli kanamalarda kanamayı azaltmak için rahim duvarı temizlenir. Kanama durması şiddetli anemilerin tedavisinde süre kazandırabilir. Benzer durumlar için doktorunuz terapötik kürtaj önerebilir.
    VAKUMLA KÜRTAJ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

    Her tıbbi müdahale öncesi hazırlık aşaması yapılır. Gebenin tıbbi geçmişi sorgulanır, gebelik haftası ve tıbben önem arz edecek durumların tespiti için önce muayenesi ve ultrasonu yapılır. Ultrason hekimin önerisi doğrultusunda  karından ya da vajinal yapılabilir.

    Vajinal muayenede  spekulum denen aletlerle rahim ağzı değerlendirilir. Enfeksiyon oluşmaması ve sterilite için vajina içi ve serviks denilen rahim ağzı iyotlu solusyonlarla temizlenir. Rahim ağzı aletle sabitlenip gerekiyorsa genişletilerek kanül denen tek kullanımlık plastik aletlerle rahim içine girilir. Negatif basınçla rahim içini vakumlayacak enjektör ya da aspiratör aparatı kanüle takılarak rahim içi içeride parça kalmayacak şekilde temizlenir.

    İşlem genellikle adet sancısı kadar ağrı yapar. Ağrı eşiği düşük hastalarda, kürtajın psikolojik travmasını yaşamak istemeyen hastalarda hafif uyku hali verilerek anestezi altında kürtaj işlemi yapılır.  Lokal anestezi ile sadece bölgesel uyuşma sağlanarak da kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.

    Anestezi şekli hastayla doktorun önerisi dahilinde seçilir.

    KÜRTAJ ÖNCESİ VE SONRASI DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?

    Kürtaj için yasal sınır olan 10 haftayı geçirmemiş olmanız gerekir. Aynı zamanda kürtaj yapılabilmesi gebelik kesesinin rahim içine yerleşmiş olması gerekir. Bu yaklaşık son adet tarihine göre 5-6. gebelik haftasında gerçekleşir. Son adet tarihi hatırlamayan hastalarımız için b hcg yani gebelik kan değerinin en azından 1000-1500 mIU/ml ye ulaşması gerekir. Bu değerlerde ultrasonda gebelik kesesinin gözükmesi gerekir.  Gebelik görünmeden yapılan kürtajların başarı oranı düşüktür. Dış gebelik gibi durumlar gözden kaçabilir. 

    Gebelik haftanız uygunsa hekiminizden randevu almanız gerekir. Anestezili işlemlerde 4-6 saat açlık süresi gerekir. Önemli bir hastalığınız ya da kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzla paylaşmanız gerekir.

    Doktorunuz size kan grubunuzu soracaktır, kan uyuşmazlığı durumunda bir sonraki gebelikte bebekte sorun olmaması için kan uyuşmazlığı iğnesi planlayacaktır.

    Kürtaj için eşinizle gelmeniz gerekir. Kürtaj izin formu ve KVKK için imzalarınız istenecektir. Evli olmamanız durumunda bir yakınınızla gelmeniz önerilir.

    Kürtaj sonrası doktorunuz antibiyotik ve ağrı kesici reçete edecektir. ilaçları tarif edildiği şekilde kullanmanız önemlidir. İlk 24 saat istirahat önerilir. Yaklaşık 10 -15 gün azalarak kanama devam edebilir. Cinsel birliktelik yaklaşık 15 gün kısıtlanır.

    İlk adet kürtaj sonrası yaklaşık 30-40 gün içinde olur. Bir kaç ay adet düzensizliği görülebilir. Kürtajdan hemen sonra gebelik kan değeriniz sıfırlanmaz. Doktorunuz gerek görürse kan tahlili bakabilir. Kürtaj sonrası mutlaka aile planlaması için danışmanlık almanız gerekir.

    KÜRTAJ AĞRILI MIDIR?

    Kürtaj ağrılı bir işlemdir. Anestezi uygulanmadan yapılan kürtajlarda hasta genellikle adet sancısı gibi yoğun ağrı tarifler.  Gebelik haftasının küçük olduğu durumlarda kürtaj hasta açısından daha kolaydır. 8-10 hafta arasında gebelik büyüdüğü için kürtaj daha ağrılıdır. Hiç doğum yapmamış kadının rahim ağzını genişletmek gerekebilir, genişletme işlemlerinde hastanın duyacağı ağrı artar.

    Bunların dışında ağrı algısı kişisel özelliklere göre de değişkenlik gösterebilir. Psikolojik faktörler hissedilen ağrının yoğun olmasına sebep olabilir. Kürtaj işlemi tıbben engel yoksa mutlaka lokal yada genel anestezi altında yapılmalıdır.

    İLAÇLA KÜRTAJ, İLAÇLA DÜŞÜK NEDİR? HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

    Düşük hapı,kürtaj hapı olarak bilinen ve hastalarımız tarafından sıklıkla sorulan düşüğe neden olan tıbbi ilaçlar mevcuttur.İlaç kullanılarak yapılan düşüklere medikal kürtaj denilir. Tıbbi gereklilik halinde hekim kontrolüyle uygulanabilir. Ancak bilinçsiz kullanımı kadının hayatını tehdit eder. Bazen 2-3 güne varan ağrılı ve kanamalı süreçle düşük olur. Düşük sonrası kanama, içerde parça kalması gibi sık görülen riskleri vardır. Düşük hapları rahim kasılmasıyla düşük yapılmasını sağlar bu yüzden ağrılıdır. Doz ve sıklık hastaya göre değişir ve tekrarlayan dozda ilaç kullanımı riskleri artırır.Daha önce sezaryen olan ya da miyom nedenli ameliyat olan hastaların kontrolsüz kullanımı tıbben  risklidir. 

    Bununla birlikte ülkemizde yasal kürtaj süresi gebeliğin ilk 10 haftasıdır. Uygun koşullar mevcut ise jinekoloji uzmanı tarafından istenmeyen gebelikler sonlandırılır.

    Ülkemizde düşük ilacı satılmaz, reçeteye girmez.

    KÜRTAJIN RİSKLERİ VAR MIDIR?

    Tıbbi ve cerrahi bir müdahale olan kürtaj işleminin mutlaka riskleri bulunmaktadır. Anestezi dahilinde yapılan kürtaj işlemine anestezi riskleri de eşlik eder. Bu riskler tecrübeli ellerde , uygun teknikle, sterilite şartları sağlandığında ve doğru merkezlerde en aza indirilebilir. Sık görülen riskleri kısaca özetlersek;

    1- Kanama: Kürtajdan sonra ilk bir kaç gün adet kanaması kadar kanama normal ve beklenen bir durumdur. Kanama giderek azalır. Bazı günler gelmeyebilir. Bir kaç gün sonra rahim içinde biriken kan kahverengi lekeler şeklinde gelebilir.  Yaklaşık 10-15 gün süren kanamalar normal kabul edilir.  Adet kanamasından daha yoğun kanama, giderek artan kanama, tekrarlayan parça ve pıhtı gelmesi durumunda hastanın doktor tarafından görülmesi gerekir.

    Nadiren kürtaj esnasında ya da hemen sonrasında yoğun kanama olabilir. Kanama durdurmak için ilaç ve ek uygulamalar gerekebilir. 10 hafta altında, doğru teknikle, doktor tarafından yapılan işlemlerde kanama riski minimaldir.

    2-Enfeksiyon: Kürtaj rahim içine yapılan bir işlem olduğu için enfeksiyon riski bulunmaktadır. Kullanılan aletlerin steril olması gerekir. İşlemde vajina içi ve rahim ağzı uygun antiseptikle temizlenmelidir.  Kürtaj sonrası doktorun önerdiği antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Aksi durumlarda enfeksiyon belirtileri görülür.  Yüksek ateş, kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı enfeksiyon belirtileridir. Beklenmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.

    3- Rahim yırtılması:  Rahim ağzı genişletmek için kullanılan aletler ve keskin uçlu küretlerle yapılan işlemlerde rahim yırtılması riski bulunmaktadır. Şiddetli ağrı ve kanama görülür. Nadir görülen komplikasyonlardandır.

    4- Başarısız kürtaj: Gebelik haftası küçük olan hastalara yapılan kürtajda kesenin alınmaması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda gebelik devam edeceği için belirtileri de devam eder. Nadir görülen diğer bir durum bazen çift rahim, perde gibi anatomik bozukluklarda rahim içinin bir tarafı temizlenir diğer tarafta gebelik kalabilir. Bu yüzden ultrason eşliğinde kürtaj önerilir.

    5-İçeride parça kalması:  Yetersiz uygulama, yanlış teknik, ultrason eşliğinde yapılayan kürtajlarda, gebelik yapışma anomalilerinde ve enfeksiyonda görülebilir. Uzun süren ve yoğun kanama belirtisi olabilir. Tekrar kürtaj gerekebilir.

    6-Anesteziye bağlı riskler: Anestezi altında mide içeriğinin akciğere kaçması durumu olan aspirasyon pnömonisi gayet tehlikeli bir durumdur. Anestezi alacak kişinin minimum 4 saat aç kalmış olması gerekir. Anestezi öncesi su dahil yeme içme kesilir. Bunların yanında, ilaçlara bağlı alerji gelişebilir.

    KÜRTAJ SONRASI YENİDEN HAMİLE KALABİLİR MİYİM?

    Kürtaj var olan gebeliğin sonlandırılması ile ilişkilidir. Çoğu kadında bir sonraki ay doğurganlık yeniden başlar. Ancak enfeksiyon, rahim delinmesi, yapışıklık gibi komplikasyonlar yaşandıysa doğurganlık bir miktar azalabilir. Kürtaj cerrahi bir işlem olduğu için mutlaka güvenilir tecrübeli ellerde yapılmalıdır.

    KÜRTAJ SONRASI GEBELİK HORMONU HEMEN SIFIRLANIR MI?

    Gebelik hormonu b hcg yavaş yükseldiği gibi yavaş düşer, genellikle gebelik sonlandıktan sonra ilk 14 günde gebelik değeri sıfırlanır. Gebelik değeri uzun vadede sıfırlanmıyorsa ek patolojiler araştırılmalıdır.

    KENDİLİĞİNDEN DÜŞÜK OLUNCA KÜRTAJ GEREKİR Mİ?

    Düşük rahimdeki gebelik metaryalinin tamamen atılmasıyla sonuçlanabileceği gibi içeride parça kalabilir. Bunu muayenenizde doktorunuz ultrasonla anlayabilir. Eğer içeride parça kaldıysa, rahim içi düzensizse, kan birikimi varsa enfeksiyon ve kanama riskini önlemek için kürtaj gerekebilir.

    KÜRTAJDA ALINAN DOKU NE YAPILIYOR?

    Gebelik sonlandırmak için yapılan kürtajda 10 hafta altında alınan doku gebelik ve kan- pıhtı karışımıdır. Herhangi bir genetik ya da patolojik inceleme planlanıyorsa alınan doku uygun sıvılar içerisine alınarak incelemeye gönderilir. Eğer inceleme planlamıyorsak kürtajla alınan doku tıbbı atık olarak değerlendirilir.

    TEKRARLAYAN KÜRTAJIN ZARARI VAR MIDIR?

    Tekrarlayan kürtajlarda ciddi bir risk artışı yoktur. Ancak rahim içinin fazla kazınması, kürtaj sonrası oluşan enfeksiyonlar rahim içi yapışıklıklara neden olabilir. Bu duruma Asherman sendromu denir. Yeniden hamile kalmak zorlaşabilir. Adet kanama miktarında azalma olabilir.

    KÜRTAJ SONRASI SPİRAL NE ZAMAN TAKTIRABİLİRİM?

    Kürtaj işlemi ultrason eşliğinde yapılıyorsa hemen işlem sonu RİA ( Rahim İçi Araç ) yani spiral takılabilir. Kürtajdan sonraki ilk  kontrolde ya da kürtaj sonrası ilk adet kanaması başladığında takmak da zamanlama olarak doğru kabul edilir.

    KÜRTAJ FİYATLARI NASILDIR?

    Kürtaj işlemi uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Tecrübesiz ellerde hasta sağlık açısından ciddi problemlerle karşılaşılabilir. İşlemin yapıldığı sağlık kurumu, anestezi şekli, kullanılan teknik gibi birçok etken kürtaj fiyatını değiştirebilir. Sağlıklı yada sağlıksız gebelik sonlandırmak için yapılan kürtaj işleminde gebelik haftası da önemli bir ölçüttür. Fiyat bilgisi için kliniğimizi arayabilirsiniz.

    Sohbete başla
    Sorunuz mu var?
    Op. Dr. Ayşegül Baylas Şahin
    Merhaba 😊, size nasıl yardımcı olabiliriz?