op. dr. ayşegül baylas şahin
sorularınızı cevaplıyor
Eğer isterseniz, online randevu talebi oluşturun ve ekibimiz sizinle iletişime geçsin.
VAJİNAL KURULUK NEDENLERİ NELERDİR?
Vajinal kuruluğun en sık nedeni yaşa bağlı over fonksiyonlarının azalmasıdır. Over fonksiyon kaybıyla kadınlık hormonlarının kandaki seviyesi düşer. Östrojen seviyesi dış genitaller ve vajinal kanal için oldukça önemlidir. Östrojen mukozal kalınlaşmayı, kanlanmayı ve ıslaklığı artırır. Azalan östrojene bağlı bağ doku desteği azalır, mukoza incelir, sekresyonlar azalır. Hormonal değişikliklerin diğer önemli sebeplerinden biri ise uzun süreli doğum kontrol haplarının veya diğer hormonal doğum kontrol tedavilerinin kullanılmasıdır.
Vajinal salgılar vajinanın adeta yıkanmasını sağlar. Vajinanın belli bir pH değeri vardır. Vajinal kanalda faydalı mikroorganizmalar mevcuttur ve vajinal florayı oluştururlar. Tüm bu mekanizmalar aslında vajina sağlığının iyi olmasını ve enfeksiyonların önlenmesini sağlar. Ancak bazı kadınlar hijyen konusunda hassas olabilir ve vajinal duş,vajina temizleyici kimyasal,sabun,solüsyon,jel gibi çeşitli ürünler kullanabilirler. Fakat tam tersine vajinanın doğal dengesi ve florası bu ürünler ve vajinal duşla bozulur. Vajinal kuruluk ve enfeksiyonlar kaçınılmaz olur.
VAJİNAL KURULUK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Cinsel İlişki Sırasında Ağrı: Vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında tahrişe neden olabilir. Hastalar cinsellik esnasında yada sonrasında vajinada ağrı ve rahatsızlık hissinden şikayet ederler. Bu durum, kadının cinsel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Cinsel isteksizlik, cinsellikten kaçınmasına neden olabilir.
Yanma ve Kaşıntı: Kuruyan vajina dokusu, yanma ve kaşıntı hissine yol açabilir.Hastalar sıklıkla rahatsız edici şekilde yanma batma hissinden bahsederler. Bu belirtiler, genellikle vajinanın incelmesine ve mukozal yüzeyin kuruluğa bağlı tahriş olmasına bağlıdır.
Vajinal Yanma: Vajina kuruluk eş zamanlı vulva ve üretrada da kurulukla seyreder. İdrar yolu enfeksiyonlarında sıklık görülebilir. İdrar yaparken yanma hissine neden olabilir.
Sık İdrara Çıkma: Vajinal kuruluk aynı zamanda idrar yollarındaki tahrişi artırabilir, bu da sık idrara çıkma hissi yaratabilir.
Vajinal Kanama: Kuruyan vajina duvarları oldukça hassaslaşır, cinsel ilişki sırasında veya muayene gibi basit girişimlerde kanama görülebilir.
Genital Bölge Hassasiyeti: Vajina ve çevresindeki dokuların kuruması, genellikle genel bir hassasiyete yol açabilir.
Vajinal kuruluğu olan kadının başka sağlık sorunları var olup olmadığı yada kuruluğa sebep olabilecek hormonal değişikliklerin yaşandığı bir dönemde olup olmadığı değerlendirilmelidir. Pratikte menopoz, emzirme, uzun süreli doğum kontrol ilaçları kullanımına bağlı hormon seviyelerinde değişiklikler sık karşımıza çıkmaktadır. Alerji, ilaçlar ve kimyasal maruziyeti de kuruluk nedenlerindendir. Hasta detaylı olarak değerlendirildikten sonra nedene yönelik kişiselleştirilmiş tedaviler planlanır. Hormonal tedaviler, östrojen içeren kremler, vajinal nemlendiriciler doktorunuzun önerisiyle kullanılabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, stres miktarının azaltılması, yeterli uyku, dengeli ve sağlıklı beslenme gibi yöntemler, vajinal kurulukla başa çıkmak için kullanılabilir.
Son yıllarda vajına yenileme amaçlı uygulanan lazer tedavisi ile de vajinal mukoza ve bağ dokusunda kanlanma artışı, kollajen sentezinde artış ile vajinal dokunun rejuvenasyonu sağlanmaktadır. Lazer işlemi yaklaşık 10-15 dk süren, ağrısız, lokal termal hasar sonrası yenilenme prensibiyle çalışan güncel bir tedavidir. Seanslar şeklinde yapılır ve işlem sonrası rutin gündelik hayata hemen dönülebilir.
Yine vajinal dokunun kanlanmasını ve kalınlaşmasını sağlayan diğer bir medikal uygulama vajinal platelet-rich plasma ile vajinal dokuda iyileşme sağlanabilir.
VAJİNAL KURULUK İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ YAPILABİLİR Mİ?
Vajinal kuruluk tedavisinde bitkisel tedavilerin yeri tartışmalıdır. Ancak fitoöstrojen içeren çeşitli besinler faydalı olabilmektedir.
Vajina sağlığı için öncelikle sıvı tüketiminin artırılması gerekir. Doğal ve dengeli besinlerin tüketimi oldukça faydalıdır. Keten tohumu, chia tohumu, civanperçemi, adaçayı, renkli sebzeler ve meyveler, kavrulmamış badem ve fındık, kefir, ev yoğurdu vajina sağlığını destekler.
VAJİNAL KURULUK TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Vajinal kuruluk genellikle hormonal değişikliklere bağlı oluşur. Nadiren geçiçi nedenlere bağlı görülebilir. Geçiçi nedenlerin başında ilaç kullanımı gelir. Ancak bu nadir durumların dışında maalesef kendiliğinden geçmez, tedavi edilmezse kadınların yaşam kalitesi olumsuz etkilenebilir. Vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissine neden olabilir. Vajinal kuruluk, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlık yapabilir. Vajinal kuruluk tedavisiyle yaşam kalitesi artırılır ve semptomlar hafifletilir.
VAJİNAL KAYGANLAŞMA (VAJİNAL ISLANMA, VAJİNAL SULANMA) NASIL OLUR?
Vajinanın dokusu doğası gereği ıslaktır. Rahim ve rahim ağzından gelen salgılar, vajinanın duvarındaki damarlardan sızan sıvılar, Bartholin ve Skene bezlerinden gelen salgılar vajinayı ıslak tutar.
Cinsellik esnasında ve ovulasyon döneminde artan hormonlara bağlı vajinal salgıda artış olur. Salgılar mukus denilen yapıdadır. Mukus oldukça kaygandır. Bu sayede cinsellikte sürtünmeye bağlı ağrı olmaz.